Presentación del blog

¡Saludos a tod@s!

Como su mismo nombre indica, este blog está destinado a recoger, paso a paso, todas mis salida, excursiones, rutas y viajes. Siempre a pié. Pequeñas escapadas, visitas a pueblos, rutas cortas, largos recorridos... Pero siempre a pie.

Mi idea es dar a conocer y compartir con todos mis lectores esos maravillosos rincones que muchos desconocemos y pasamos por alto, cuando están ahí, muy cerca de nosotros. O no tan cerca...


martes, 3 de enero de 2023

PREPARACIÓ DEL PROGRAMA - Mesures de seguretat del recorregut

 

Portar rutes alternatives per escurçar si cal


Per fer rutes de alta muntanya cal prevenir riscos...

Fins ara he explicat com preparo les sortides del Caminant per Catalunya. La part més tècnica.


Aquesta és la part tècnica de la feina de preparar rutes.

Com busco un recorregut, els punts d'interès, la informació per parlar en els talls de veu, unes hores per estudiar el que he d’explicar...

He intentat deixar clar que, darrera la mitja hora escassa que dura el programa, hi ha moltes hores de feina (i encara hi ha coses que no he explicat. Ja ho aniré fent...


Hores de feina...

Però avui em centraré en un altre tema molt important, tant en les sortides del Caminant per Catalunya com en qualsevol sortida que faig a la muntanya.

Per a mi, un tema molt important, de fet el mes important de tots, es la seguretat de la gent.

I en diferents entrades us aniré explicant quins son els punts i els elements als que dono més importància en quant a la seguretat en les sortides.

Sempre cal portar rutes alternatives.

La majoria de les vegades anem a llocs que ningú de nosaltres coneix.

Trio una ruta de Wikiloc, o una que he vist a les xarxes socials i m’ha agradat, llegeixo les ressenyes, descarrego el track i intento examinar el mapa al mil·límetre, però... sempre pot sorgir algun imprevist que no ens permeti fer tot el recorregut que teníem previst.


M'agrada portar marcades possibres dreceres

-Al no conèixer el terreny i haver-nos de refiar de la perspectiva i ressenyes de terceres persones, podem trobar passos massa complicats per a nosaltres i no explicats en les ressenyes. En el món del muntanyisme, el que es fàcil per a un, pot ser massa complicat o directament impossible per a altres caminants.

-Pot ser que, si la ruta que seguim es va fer fa temps, els camins s’hagin aperduat, esllavissat o omplert de bardisses i estiguin impracticables.


De vegades els camins es compliquen...

-En no poques ocasions ens hem trobat que, qui va gravar la ruta que seguim, va travessar una propietat privada i ara trobem el camí barrat.

-O es pot donar el cas que algú es trobi malament o pateixi un accident que, per lleu que sigui, li impedeixi seguir tot el recorregut. O fins i tot que anem amb nens i el recorregut complert sigui massa per a ells...

Poden ser mil coses, i no ens la podem jugar.

Com més lluny anem, més greu ens sap que passi alguna cosa que ens impedeixi acabar de gravar el programa. Per això, i per la seguretat de la gent, sempre porto rutes alternatives, variants de la que farem, i sobretot, porto marcar en el mapa i en el GPS dreceres i camins alternatius per escurçar el camí o per deixar els corriols, si estan en mal estat, i seguir per pistes més còmodes de caminar.


Com a norma general, porto camins alternatius,
per si cal escurçar o modificar la ruta

Algú m’ha comentat que pot ser no m’hauria de preocupar tant, que si trobem problemes ja els anirem solucionant entre tots sobre la marxa, i el grup... tothom qui ve a fer una sortida amb nostres hauria de ser conscient del seu estat de forma física i de si pot o no fer una ruta de les característiques que proposem, i que per això informo detalladament de tot en les convocatòries...

Però a mi m’agrada portar-ho tot lligat. Prefereixo treballar una mica més i evitar ensurts.

Properament us explico més punts i elements de seguretat que trobo imprescindible portar controlats...


No hay comentarios:

Publicar un comentario

Agradeceré cualquier comentario