Presentación del blog

¡Saludos a tod@s!

Como su mismo nombre indica, este blog está destinado a recoger, paso a paso, todas mis salida, excursiones, rutas y viajes. Siempre a pié. Pequeñas escapadas, visitas a pueblos, rutas cortas, largos recorridos... Pero siempre a pie.

Mi idea es dar a conocer y compartir con todos mis lectores esos maravillosos rincones que muchos desconocemos y pasamos por alto, cuando están ahí, muy cerca de nosotros. O no tan cerca...


miércoles, 9 de noviembre de 2022

HISTÒRIA DEL CAMINANT PER CATALUNYA - De l'inici a l'actualitat

Des del seu inici fins a l'actualitat.

Tots coneixem programes de televisió que fa tant temps que s'emeten que el seu inici es perd en la nostra memòria. Solen ser sèries, concursos o telenovel·les amb molts anys d'emissió. Quasi sempre són realitzats, produïts i emesos per les grans cadenes de televisió, amb prou medis i pressupost per dur-ho a terme.

Però hi ha un programa que, encara que modest, s'ha convertit en un dels referents de totes les televisions locals de Catalunya. És un programa dedicat a l'excursionisme, i potser us sonarà el seu nom: Caminant per Catalunya.

En aquest enllaç podeu vuere els programes a la web de TV Ripollès:


CAMINANT PER CATALUNYA


Des del seu inici fins a l'actualitat, el programa que veiem ara del Caminant per Catalunya ha patit una gran quantitat de modificacions. Començant pel nom, que en els seus inicis era Caminant pel Ripollès, i el seu format, donat que Caminant pel Ripollès, el primer any, va ser un programa radiofònic. Us ho podeu imaginar? Un programa d'excursions en format radiofònic! 

Doncs sí, en un principi, el Caminant pel Ripollès va començar com un programa que s'emetia per ràdio. Està clar que, es va fer un gran esforç per fer veure amb paraules y sons tot allò que veien els excursionistes amb els ulls.

Però està clar que aquesta tasca era molt difícil. I sinó, observeu la foto que he posat aquí sota, imagineu que es fa una caminada en un entorn com aquest i heu de descriure amb paraules tota la sortida. I el més important, que la gent, a l'escoltar-ho, ho pugui veure. Algú s'atreveix?


Com es pot descriure aquest paisatge?

Passat un any i gaudint d'una audiència força acceptable, es va pensar que, tot allò que era capaç de ser explicat per ràdio amb paraules, si es pogués traslladar a la televisió, si es pogués mostrar en lloc d'explicar, amb el suport de les imatges, podria quedar prou bé i fins i tot resultar més atractiu.

I així es va fer. El 24 de setembre de 2004 es va emetre a Televisió del Ripollès el primer programa, triant per aquesta especial ocasió una excursió al cim del Puigmal.

Amb el nom de Caminant pel Ripollès, i ara amb el suport de les imatges magistralment gravades pel nostre genial càmera, reforçat per les explicacions (talls de veu) de qui portaba la sortida, i els comentaris de la veu en off,  el programa va començar a donar a conèixer els cims més emblemàtics, els indrets i racons més característics de la mitja i baixa muntanya, així com racons amagats i llocs no massa transitats de la comarca ripollesa i que pot ser poca gent coneixia.


Gorg de la Malatosca, a Sant Joan de les Abadesses.


Fantàstica la tasca del nostre càmera.

Des d'un bon començament, el programa ha comptat amb l'assessorament i la col·laboració del president del Club Excursionista Ripoll, del president del Grup Excursionista Campdevànol, del periodista i historiador ripollès Antoni Llagostera (col·laborador també guiant i comentant molts programes), i de gent coneixedora del territori. També en determinades ocasions, s'ha disposat de la col·laboració d'altres experts de diferents comarques de Catalunya i que d'igual manera han aportat el seu coneixement local, enriquint encara més el programa.


Els pobles i muntanyes més emblemàtics de Catalunya

De la mateixa manera, cal dir que el programa no seria possible sense el treball, la dedicació i l'esforç de grans professionals treballant en equip pel que fa a l'aspecte tècnic: l'edició i grafismes, guió, veu en off i que ens relaten magistralment les excursions, o el càmera, director del programa i peça clau des de l'inici del programa, amb les seves magnífiques gravacions. I d'altres moltes persones que han col·laborat i aportat el seu granet de sorra amb molta il·lusió al llarg de tots aquests anys.

No tot son cims... Avencs de la Febró

Així és com el programa va anar guanyant audiència i fidelitat, sobretot per part de totes aquelles persones amants del senderisme, la muntanya o la natura, i també per totes aquelles persones que els agrada conèixer la história, cultura o petites anécdotes dels llocs que anem visitant.

La Segarra, terra de castells i molta, molta hidtoria.

Passats poc més de tres anys, al 2007, es va decidir trencar fronteres, sortir de la comarca del Ripollès, i estendre aquestes excursions arreu de Catalunya. Va ser llavors quan es va decidir canviar el nom de Caminant pel Ripollès pel de Caminant per Catalunya. Això va ser l'octubre de 2007, i així ha seguit fins ara. Total, més de divuit anys de programa! Sincerament, penso que és un èxit molt gran per a un modest programa.

6 comentarios:

  1. Genial 👍 molt ben resumit , tot i que no deu de fàcil.

    ResponderEliminar
  2. Hi ha assegut al meu costat que diu, que çer culpa de la pandemia s'han perdut els grans esmorzars on portaveu de tot!! Molta salud i a fer molts més programes!!!

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Sí, que es van perdre una mica, la pandemia va trencar amb moltes coses. Però s'anirà recuperant de mica en mica

      Eliminar
  3. El president del Club Excursionista Ripoll que va iniciar les sortides televisades va ser l’Enric Colomer.

    ResponderEliminar

Agradeceré cualquier comentario