Presentación del blog

¡Saludos a tod@s!

Como su mismo nombre indica, este blog está destinado a recoger, paso a paso, todas mis salida, excursiones, rutas y viajes. Siempre a pié. Pequeñas escapadas, visitas a pueblos, rutas cortas, largos recorridos... Pero siempre a pie.

Mi idea es dar a conocer y compartir con todos mis lectores esos maravillosos rincones que muchos desconocemos y pasamos por alto, cuando están ahí, muy cerca de nosotros. O no tan cerca...


domingo, 12 de febrero de 2023

PREPARACIÓ DEL PROGRAMA - Mesures de seguretat, la meteo


Per què la previsió del temps es tant important?


Un dels punts més importants, pel que fa a seguretat, és la previsió del temps.No portar una acurada previsió, ens podria arruïnar la sortida, alhora que ens pot donar un bon ensurt, i fins i tot podria provocar algun accident o incident no desitjat.

Un canvi sobtat en el temps, passar d'un dia solejat a una tarda de pluja o de tempesta, una forta davallada de la temperatura, un sobtat vent fort, la boira que no ens permet veure-hi a dos pams per davant nostre... són factors que ens poden fer patir molt i que no ens permeten preparar la sortida amb tots elements de protecció que calen.


Procurem sortir amb bon temps, cosa que ens permet gaudir de les vistes
El pic de l'esquerra és el Ferran, a la Garrotxa, vist des de la Cresta del Gall.


Els factors que més hem de controlar són els següents:

-Hem de preveure la temperatura que farà, i si pot ser a cada hora del dia, millor. Podrem agafar la roba d'abrigar necessària, sense haver de carregar pes extra "per si de cas".

-La pluja! Si plou, no podem gravar. Per tant, és molt important per a nosaltres (i això es pot aplicar a totes les sortides a la muntanya), saber si hi ha possibilitat de pluja. Amb previsió de pluja, haurem de portar capa o impermeable i protector per a la motxilla. També cal portar algunes bosses estanques per protegir els aparells electrònics.


Amb pluja cal portar un bon equip.
I cal no oblidar el calçat.


-Tempestes. Alerta amb aquest tema. Tots nosaltres anem amb aparells electrònics cars i que no desitgem que quedin fregits per una forta descàrrega elèctrica, amb el conseqüent perill per a tots nosaltres. Si sortim amb previsió de tempesta, cal tenir previst a quina hora es pot presentar, que en el tram de la ruta que estiguem fent en aquells moments (més o menys...) hi hagi algun lloc que ens serveixi d'aixopluc. Una masia (encara que estigui deshabitada o mig enrunada), un poble, una ermita oberta... I a més, saber què fer en cas de tempesta.


Una tempesta pot ser el pitjor mal son que s'ens pot presentar.


-Boira. Sobretot si anem a fer mitja o alta muntanya, hem d'anar molt amb compte en les situacions de boira si hem de passar molt a prop de cingleres o precipicis, o hem de transitar per crestes o llocs d'on surten diversos camins que, si no prenem el correcte, podem anar a parar molt lluny del nostre destí, i suposar-nos més hores de ruta per intentar ubicar-nos i prendre el bon camí.


La boira ens pot fer perdre el camí, o en el 
pitjor dels casos, ens pot fer caure.


-Si anem a alta muntanya, molt de compte amb les glaçades, que ens poden fer relliscar, i per tant no estarà de més portar uns grampons. Amb la neu, portar cadenes pels cotxes, i per caminar amb comoditat ens anirà molt bé portar raquetes. 


Si anem a un lloc com aquest, no deixeu de portar uns grampons.
Caminareu més segurs, us estalviarà més d'una relliscada i 
us podreu apropar més amb menys perill.


-I per descomptat preveure si farà molt fred, per preparar barrets, guants, buf... i tot allò que ens protegeixi de quedar congelats o patir de fred.

Per a poder obtenir aquestes previsions amb un màxim de fiabilitat, fem servir diversos models de mapes.Un dels més fiables per nosaltres és meteoblue. Amb aquest model podem aconseguir previsions per a tot el món, hora a hora, i fins a catorze dies vista. És molt complet, amb previsió de pluges, neu, vent... i a més sol ser molt fiable. I, si no trobem un lloc en concret en la selecció de pobles i ciutats, es pot marcar un punt en concret (un cim, una vall, un lloc despoblat... ) poder posar la situació manual i ens permet obtenir la previsió d'un determinat lloc amb molta precisió.


METEOBLUE


Com que no solem anar massa lluny de les fronteres catalanes, el meteocat, sobretot pels Pirineus (MeteoMuntanya), també ens funciona molt bé.


METEOCAT


Cadascú té predilecció per uns models o d'altres. A mi, pel tipus de sortides que preparo, aquests em van molt bé, i solen ser força fiables.


METEOMUNTANYA


I n'hi ha d'altres, molts més. Cadascú sol tenir preferències per uns o per uns altres, però avui dia tots són força fiables.De fet, tant és el model de previsió que fem servir. El que compte és que ho portem controlat.

Que poden fallar les previsions? Clar que sí, que poden fallar! Per això, sempre cal portar al fons de la motxilla un xubasquero, i unes quántes coses més que aniré detallant en properes entrades d'aquest blog.

A la muntanya no s'hi ha d'anar amb por, però sí amb dos dits de front.


No hay comentarios:

Publicar un comentario

Agradeceré cualquier comentario